Wina z Górnej Adygi – wigor i mineralność


Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Dużo bym dał, aby powtórzyć pobyt we włoskim Trento, spróbować lokalnego tallegio, czy przekąsić speck, pooddychać górskim krystalicznym powietrzem, spróbować mineralnych białych win na skalnym tarasie. Wieczorem pójść do jednej z tych kameralnych, małych restauracyjek, zjeść coś regionalnego i spróbować czerwonego lekkiego wina. Możliwości jest wiele, powiedziałbym najwięcej, gdyż w Sudtirolu restauracje mają łącznie aż 25 gwiazdek Michelina – żaden górski region na świecie tak dobrze nie jada!

Alto Adige jest najwyżej położonym regionem we Włoszech. Równocześnie Górna Adyga jest najbardziej wysuniętym na północ regionem winiarskim, ale też jednym z najbardziej dynamicznych. Kulturowy kocioł, w którym mieszają się różne tradycje winiarskie – zarówno włoskie, jak i austriackie, niemieckie oraz francuskie. Perłą są jednoszczepowe wina, głównie białe i to one ustaliły reputację regionu. 

Adyga to także ojczyzna gewürztraminera (gewürz – korzenny, traminer – z Traminu). Piękny, świeży, górski, rześki, mineralny różni się zdecydowanie od często mdłego, miękkiego oraz ciężkiego gewürztraminera robionego poza regionem. Ciężkie aromaty liczi i cała masa aromatów z „arabskiego targu” często powoduje ciężar i nudę. Z gewürztraminerem z Alto Adige  jest inaczej. W tych winach jest wigor i mineralność. 

Jednym z uroków górskiego regionu Alto Adige nazywanego Sudtirol jest rodzinna winnica Cantina Kurtatsch. Rodzina bynajmniej nie oznacza tutaj, iż winnica należy do pokoleniowej jednej rodziny. 190 ha winnicy rozłożonych na wzniesieniach sięgających od 220 m n.p.m. – 900 m n.p.m. należy do 90 rodzin, które są zrzeszone pod jedną wspólną marką Kurtatsch. Nie ma w Europie drugiej takiej gminy, o takiej różnicy wzniesień na tak małym obrębie. Kurtatsch jest jedną z najstarszych winnic regionu. Początek działalności sięga 1900 roku. Trzy Cyprysy, które są w logo firmy symbolizują silny, młody, dynamiczny zespół, wyjątkowy terrior i orientację na rodzinę oraz jej wkład w zrównoważoną produkcję wina. 

Firma położona jest na słynnej winnej drodze w dolinach południowego Tyrolu. To, co wyróżnia wina od Kurtatsch, to przede wszystkim terrior, w jakim uprawiane są winorośle. 

Winnica rozciąga się na działkach poniżej urokliwego miasteczka Kurtatsch, które są idealne do uprawy czerwonych winogron. Powyżej miejscowości natomiast dominują uprawy białych szczepów (aż do 900 m n.p.m.).

Sprzyjający klimat alpejsko-kontynentalny i 300 dni słonecznych w roku, a także skalno-kredowy oraz żwirowy profil gleby sprawia, że winnica jest naprawdę unikalna. Średnia temperatura pomiędzy dniem i nocą to ok 150C co sprawia, że winogrona są bardzo aromatyczne. Jeżeli dodamy do tego mineralne podłoże, z którego czerpią wodę możemy sobie wyobrazić jakie będą wina z tego regionu. Idealne warunki dla białych win, to przede wszystkim wysokie położenie i gleba wapienno-żwirowa plus dolomityczne skały. Czerwone winorośle sadzone są niżej, ponieważ tam jest więcej piachu i gliny również bogatej w minerały, co tworzy świetne terroir pod takie szczepy jak lagrein oraz pinot noir. Kurtatsch posiada na poziomie 250 m n.p.m. jedno z najcieplejszych miejsc w Górnej Adydze (temperatura dochodzi tutaj nawet do 400C). Tym miejscem jest Brenntal – idealne na uprawę merlot i pinot noir.  

Wina białe, z których słynie Sudtirol, świetnie uprawia się na poziomie 500-650 m n.p.m. – tutaj oprócz dolomitu jest kwarc i mikka. Idealne miejsce na pinot blanc. Najwyżej uprawia się pinot grigio (penon) – to miejsce na wysokości 550-700 n.p.m., dolomit o kredowej strukturze świetnie oddaje tutejszego ducha alpejskiej wersji pinot grigio. Kurtatsch m.in. w 2018 r. otrzymał prestiżową nagrodę „Editor Choice” od Wine Enthusiast właśnie za swoje pinot grigio. Świetne warunki i doświadczenie zarządzających sprawiają, że wina są robione w sposób wyjątkowy, w pełni wykorzystując wspaniałe terrior. Wszystkie zbiory są ręczne, co nie dziwi ponieważ 80% winnic jest nachylonych pod kątem 70% stopni.

Będąc na nartach warto spróbować zarówno białych, jak i czerwonych win z tego regionu – są naprawdę niepowtarzalne i oddają ducha tutejszego miejsca. Myślę, że zarówno takie klasyki jak pinot bianco, pinot grigio, czy gewürztraminer będą miały niezapomnianą lekkość i mineralność, której próżno jest szukać w innych miejscach.

Dariusz Jażdżyk
Dyrektor ds. HoReCa
Partner Center Sp. z o.o

Wina z winnicy Kurtatsch dostępne są w naszym Hotelu BoniFaCio.