O winach, które opowiadają historię i zabierają w podróż w czasie


Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

KAŻDY ŁYK WINA ZE SREBRNEJ GÓRY TO JAK PODRÓŻ W CZASIE. Z JEDNEJ STRONY ZABIERA CIĘ ONO WSTECZ – DO XVII WIEKU, UCHYLAJĄC RĄBKA TAJEMNIC KAMEDULSKIEGO KLASZTORU, ZA MURAMI KTÓREGO DOJRZEWAŁY WÓWCZAS WINOGRONA TRADYCYJNYCH, GALICYJSKICH SZCZEPÓW. ZAPRASZA DO ZABYTKOWYCH PIWNIC PEŁNYCH DĘBOWYCH BECZEK ZE SZLACHETNYM TRUNKIEM. KAŻDY ŁYK WSPANIAŁEGO WINA KAŻE JEDNAK DOCENIAĆ MOMENT, POZWALA DELEKTOWAĆ SIĘ TERAŹNIEJSZOŚCIĄ. ALE I PRZENOSI W PRZYSZŁOŚĆ, W KTÓREJ Z PEWNOŚCIĄ WINA SPOD KRAKOWA PODBIJAĆ BĘDĄ ŚWIATOWE RYNKI.

Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru Ojców Kamedułów na krakowskich Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo wpisującą się w dolinę Wisły. Na obszarze 28 ha na Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach uprawia się przede wszystkim białe szczepy: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewürztraminer, Seyval Blanc, Solaris, Hibernal oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Zweiget i Acolon. Jednak to charakterystyczne dla tego regionu gleby wapienno-gliniaste oraz lessowe, doskonale nasłonecznione południowe i południowo-zachodnie stoki osłonione Lasem Wolskim warunkują oryginalny charakter powstającego tu wina. Ale to nie wszystko. Bo do wina, powstającego w ciszy starych pomieszczeń gospodarczych kamedulskiego klasztoru, dodawane jest po prostu serce i enologiczna pasja właścicieli.
„Wina ze Srebrnej Góry są ściśle związane z miejscem, z którego pochodzą. Na etapie ich tworzenia dołożyliśmy wielu starań zarówno, by oddać indywidualny charakter szczepów, jak i wyjątkowość bielańskiego siedliska. Każde z nich jest pełne naszych emocji, marzeń i pasji. Kreując wizerunek i filozofię produktu zakładamy następujące cele: skupienie się na produkcji win z wyższych segmentów jakościowych, stworzenie i utrzymanie obrazu ciekawej, nietuzinkowej posiadłości winiarskiej, którą spośród innych producentów w regionie wyróżniać będzie jakość produkcji oraz specyficzna, indywidualna filozofia działania – nawiązująca do klasztornych tradycji i historycznych upraw winorośli na terenach Małopolski” – opowiadają.
Dlatego wszystko dopracowane jest tu w każdym szczególe, a otwarta we współczesnej odsłonie w 2008 r. winnica stanowi przemyślany i dokładnie przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim prawdziwej miłości do wina. I poszanowaniu historii, i to historii nie byle jakiej.

Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli, której ślady naukowcy odkryli na Wawelu, oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Pierwsza, około winnica powstała na Srebrnej Górze na początku wieku XVII. Jej mała część przetrwała za murami klasztornymi do dziś.
Obecnie wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej. Niektóre dojrzewają następnie w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Ukłonem w stronę tysiącletniej tradycji szczepów uprawianych w Galicji są Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir oraz Zweigelt. W roczniku 2012 winnica wypuściła na rynek prawie 16 tys. butelek; w roku 2013 – 50 tys. Obecnie wytwarza między 100 a 120 tys. butelek, a docelowo produkcja wzrosnąć ma do ok. 200 tys. butelek rocznie. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino nawiązujące do tradycji świętomarcińskiej związanej z końcem zbiorów i świętem patrona winiarzy.

Wina produkowane przez Srebrną Górę są entuzjastycznie przyjmowane i chwalone za europejski standard oraz oryginalny charakter. Są chętnie wybierane przez licznie podróżujących do Krakowa turystów polskich i zagranicznych, chcących poznać i doświadczyć charakterystycznych dla regionu produktów.

„Wina są technicznie bardzo sprawne, ale też coś więcej: w większości naprawdę smakują. Białe są bardzo aromatyczne, czerwone mają sporo ciała. I sporo alkoholu, ponad 13 procent, co w naszych warunkach klimatycznych musi zdumiewać” – pisał na łamach Forbesa (12/2013) słynny znawca wina laureat literackiej nagrody „Nike” Marek Bieńczyk.
Stąd dziwić nie powinny liczne nagrody i wyróżnienia, jakie pochodzące spod Krakowa wina, otrzymały. Jak chociażby nagroda Silver Star Paris 2014 w konkursie International Gastronomic Wines Competition za Cabernet Cortis niefiltrowane 2013 Rouge, złoty medal dla Chardonnay 2012, srebrny dla Seyval Blanc 2012 i brązowy krążek dla Hibernal 2012 w V. Konkursie Win Polskich o Medal Targów ENOEXPO® 2013, czy medal złoty za Cuvée Blanc 2017 w Międzynarodowym Galicyjskim Konkursie Win GALICJA VITIS 2018.

Wina z Winnicy Srebrna Góra dostępne są w Hotelu BoniFaCio.